divendres, 9 de juliol de 2010

millor tard que mai...La reproducció dels coloms:

Els coloms...uns grans coneguts nostres, però uns grans desconeguts al mateix temps. Els veiem en parcs i jardins, en places, banyant-se a les fonts, en resum, uns animals cosmopolites. Però...t'has preguntat mai com es la seva reproducció? Doncs ara t'ho explicare, en 500 paraules (aproximadament).

Primer de tot, cal saber que són uns animals que provenen de l'evolucio dels dinosaures i que comparteixen alguns trets dels mamífers com per exemple el fet de tenir la sang calenta. Que són animals coberts de plomes, i que el mascle i la femella son gairebe iguals; tant sols es diferencien pel tamany, ja que el mascle és una mica més gran, i té un lleuger toc de color verd platejat al coll, i quan festeja la femella emet un cant característic per tal d'enamorar-la.

Pel que fa a l'acte reproductiu en si, que és el que ens interessa, comença primer en l'elecció del territori; un lloc proper a on hi hagi aigua i aliments. Després el que fa és marcar-lo, és a dir lluita aferrissadament amb altres coloms que el vulguin ocupar. Un cop te això, ja es pot dedicar a buscar la femella dels seus somnis.

Val a dir que normalment és un animal d'una sola parella durant tota la temporada, i que quan arriba l'època reproductiva, comença a festejar-la amb el seu cant i demostració de masculinitat. Un cop la femella l'ha escollit a ell, i després d'un joc previ i de respondre-li també cantant de forma característica, li puja a sobre i es produeix la unió de les dos cloaques, que dura només uns pocs segons. Durant aquest temps el mascle expulsa els espermatozoides (recordar que no té membre sexual) i que la femella els recull amb la seva cloaca. Interiorment té un conducte que condueix el semen cap al lloc on té els embrions, i allà són fecundats. Quan s'acaba l'acte sexual el mascle expolsa les seves plomes i es fuma un cigarret ja que acaba exhaust.

Al cap d'uns dies, quan ja s'ha format la closca en els embrions, la femella expulsa els ous ja fecundats (normalment dos) i els diposita al niu que han fet entre els dos. Comença un període d'incubacio en el que també es ajudada pel mascle.

Bé fins aquí aquest petit article de divulgació de collita pròpia juntament amb la col.laboració d'algunes webs i de la wiki!!


Gràcies per aquest article, més de collita pròpia que amb ajuda, jeje

PEP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada